Park Psychologii

Kwas alfa liponowy – co warto wiedzieć?

Kwasy ogólnie kojarzone są z czymś bardziej negatywnym niż korzystnym, ale w przypadku kwasu alfa liponowego jest zupełnie na odwrót. Jest to kwas tłuszczowy, który może być pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Substancja ta ceniona jest przede wszystkim za swoje silne działanie antyoksydacyjne. Przeciwdziała ona destrukcyjnemu wpływowi wolnych rodników, które odpowiedzialne są za starzenie się komórek naszego organizmu. Kwas alfa liponowy znalazł szerokie zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce. Przeciwdziała on powstawaniu zmarszczek i rozwojowi najróżniejszych schorzeń oraz stoi na straży smukłej sylwetki. Czas najwyższy poznać niesamowite właściwości kwasu alfa liponowego.

Jakie ma działanie kwas Alfa-liponowy?

Kwas alfa liponowy posiada wszechstronne działanie. Jego nadrzędnym zadaniem jest neutralizacja wolnych rodników i świetnie sobie z nim radzi, gdyż posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Wymiata on utleniacze z całego organizmu, niezależnie od tego, czy znajdują się one wewnątrz czy na zewnątrz komórki. Substancja ta bierze również udział w procesach dotyczących metabolizmu. Nasz organizm potrzebuje kwasu alfa liponowego do przekształcenia spożytych pokarmów w energię. To jednak nie jedyne jego możliwości. Jest on bardzo popularny wśród sportowców, gdyż wpływa na produkcję glikogenu w mięśniach i przyspiesza metabolizm. Cenioną właściwością kwasu liponowego jest to, że zwiększa ona wydatek energetyczny i jednocześnie zmniejsza łaknienie, obniżając stężenie cukru we krwi. Z tego względu stosuje się go do leczenia cukrzycy. Zapobiega też powikłaniom tego schorzenia. Suplementowanie kwasu alfa liponowego przez diabetyków przynosi im ulgę w postaci zredukowania nieprzyjemnych objawów w postaci bólu i drętwienia. Zwiększa się także wrażliwość tkanek na insulinę.

Jako, że kwas alfa liponowy jest silnym przeciwutleniaczem, hamuje on procesy starzenia się organizmu. Co więcej, wspomaga wątrobę. Chroni ją poprzez zwiększenie poziomu l-cysteiny, która jest niezbędna do produkcji glutationu regenerującego ten narząd. Suplementacja kwasem alfa liponowym jest skutecznym sposobem na poprawienie odporności i odtrucie wątroby. Chroni on również przez rozwojem miażdżycy, obniżając ciśnienie krwi i rozluźniając naczynia krwionośne. Związek ten wykazuje zdolność chelatacji, czyli pomaga pozbyć się z organizmu toksyn np. metali ciężkich. Sięga się po niego w leczeniu depresji i chorobie Alzheimera.

 

Występowanie kwasu alfa liponowego, czyli gdzie znajdziemy tą cenną substancję w naturze?

Kwas alfa liponowy jest obecny w wielu produktach spożywczych, po które sięgamy na co dzień. Trzeba jednak mieć na uwadze to, że jego ilość w ich jest zwykle niewystarczająca do tego, aby czerpać z niego liczne korzyści. Konieczne byłoby zjedzenie kilogramów drożdży, szpinaku, brokuł, ziemniaków, pomidorów, brukselki, marchwi, buraków, podrobów czy czerwonego mięsa, a nasz układ trawienny ma ograniczone możliwości. Ponadto zjedzona ilość nie przekłada się na to, ile rzeczywiście nasz organizm będzie w stanie pobrać kwasu alfa liponowego z produktów spożywczych. Znaczenie ma ich jakość i obróbka termiczna oraz to, ile organizm jest w stanie przyswoić tej substancji, czyli stan naszego zdrowia. Zmiana diety i wprowadzenie większych ilości produktów zawierających kwas alfa liponowy może nadal nie dać wymiernych korzyści. Jeśli komuś zależy na wykorzystaniu w pełni możliwości drzemiących w tej substancji, należy rozważyć jej suplementację.

Strona nadziejawgenach.pl służy wyłącznie celom informacyjnym i nie stanowi porady medycznej, ani zastępstwa konsultacji z lekarzem. parkpsychologii.pl nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w witrynie. Zamieszczane treści stanowią subiektywne zdanie autorów. Warto odwiedzić Wzór do naśladowania