Dieta wsparciem w radzeniu sobie z depresją. Ciekawe badania

Organizacja Land Down Under opublikowała szereg badań i analiz, które mogą znacząco wpłynąć na kierunki leczenia depresji. Na łamach BMC Medicine opublikowano wyniki badania zatytułowanego The SMILES Trial. To pierwsza tego typu analiza, przeprowadzona na tak dużą skalę, która pokazuje, w jaki sposób dieta może wspomagać leczenie depresji, także w przypadku dużego nasilenia jej objawów. Dlaczego piszemy, że jest to pierwsza tego typu analiza, skoro już od lat możemy przeczytać w wielu miejscach, że dieta wspomaga leczenie depresji? Ponieważ wszystkie prowadzone do tej pory badania opierały się na ankietach i kwestionariuszach. The SMILES Trial to badanie kliniczne, oparte o eksperyment naukowy. Mniej więc tu przewidywań, więcej empirycznych dowodów weryfikujących hipotezy.

W badaniu wzięło udział 67 osób z objawami depresji w stopniu średnim i dużym. Wszystkie osoby badane zgłaszały, że ich dieta jest niezdrowa, co oznacza, że nie jest zbilansowana. Często opierała się na spożywaniu jedzenia typu fast food. Osoby badane żywiły się o nieregularnych porach, nie zwracając uwagi na to, co jedzą. Uczestnicy eksperymentu w większości poddawali się psycho- i farmakoterapii – w ten sposób lecząc depresję. Połowa grupy została przez naukowców skierowana na dietę śródziemnomorską, którą na potrzeby badania nazwano ModiMed. Druga połowa stanowiła grupę kontrolną – bez zmian nawyków żywieniowych. Po 12 tygodniach trwania badania naukowcy wykazali, że osoby żywiące się zgodnie z dietą ModiMed deklarowały zmniejszenie objawów depresji. Wnioski oparto o wyniki na skali Montgomery-Asberg (Skala MARDS). To 60 stopniowa skala oceny samopoczucia i objawów depresji. Osoby z grupy będącej na diecie, po 12 tygodniach oceniały swój stan lepiej o średnio 11 punktów. Osoby z grupy kontrolnej, o 4 punkty.

Co ciekawe, w ramach diety nie ograniczano kalorii, więc nie sugerowano, że redukcja wagi korzystnie wpłynie na samopoczucie i stopień nasilenia objawów depresji. Naukowcy zastanawiają się, co w diecie śródziemnomorskiej może tak korzystnie działać na osoby chorujące na depresję. Mają kilka hipotez. Twierdzą między innymi, że dieta jest uboga w węglowodany, co „uspokaja” układ hormonalny i neurotransmitery. Jest z kolei bogata w naturalne tłuszcze i dobry choresterol, co usprawnia funkcjonowanie mózgu. Pokarmy stosowane w tej diecie zawierają wiele białka zwierzęcego, które jest bogate w żelazo, cynk i witaminę B12. To minerały potrzebne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Prowadzone są dalsze badania nad wpływem diety na redukowanie objawów depresji. Z pewnością jest to ciekawy kierunek, który pokazuje, w jaki sposób psychologia przenika się z innymi obszarami nauki. Naukowcy podkreślają także, że po aktywności fizycznej, dieta to kolejny obszar, o który sami możemy zadbać, starając się korzystnie wpływać na stan naszego zdrowia psychicznego. Warto.

 

Chcesz odpowiedzieć?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola oznaczone są gwiazdką.

Podobne artykuły